1. Uw monster is verzameld in het ziekenhuis, kliniek, polikliniek of dokterspraktijk. Het komt aan in het laboratorium.     
2. Het is geïdentificeerd en geregistreerd. Het krijgt een nummer.     
3. Als het een operatief specimen is, wordt het zorgvuldig ontleed door een patholoog en worden er meerdere georiënteerde monsters genomen.     
4. Biopten worden zorgvuldig genomen.     
5. Al deze weefselmonsters worden in een kleine cassette opgesloten en "gefixeerd" met formaline om afbraak te voorkomen.     
6. De cassettes worden ingevoerd in de inbeddingmachine waar ze 's nachts worden verwerkt van formaline tot alcohol en tenslotte tot verwarmde, vloeibare paraffine.     
7. De in paraffine ingebedde specimens worden gekoeld tot kamertemperatuur.     
8. Ze worden door een technicus met een microtoom gesneden om dunne coupes van 5 micron te verkrijgen. Deze secties worden op glasplaatjes geplaatst.  
9. De dia's worden gekleurd met hematoxyline (blauw), phloxine (rood) en saffraan (geel) om een aantrekkelijke trichromatische kleuring te verkrijgen.     
10. Kleine glasplaatjes worden op de gekleurde sectie geplaatst. De aldus "gemonteerde" coupes tussen glaasje en glasplaatje kunnen dan worden onderzocht.  
11. Het microscopisch onderzoek van de histologische dia's is het essentiële onderdeel van de diagnose en wordt uitgevoerd door de arts...
12. ...die een rapport dicteert en een diagnostische conclusie trekt die essentieel is voor de juiste behandeling van de patiënt.     
13. Dit verslag wordt bewerkt en afgedrukt.     
14. Het wordt dezelfde dag nog naar uw arts gestuurd. Het hele complexe proces nam slechts 24 werkuren in beslag!   
15. Inclusieblokken en histologische dia's worden gearchiveerd, geclassificeerd en 30 jaar lang bewaard!

16. Na het stellen van de diagnose kan het niet-gebruikte deel van uw weefselstaal worden bewaard (in plaats van vernietigd) en aangewend voor wetenschappelijk onderzoek. Dit materiaal is zeer nuttig om vooruitgang te boeken in de medische wetenschap. U hebt echter het recht u daartegen te verzetten, en dit zonder u te moeten verantwoorden