Uw prelevement is meestal in formol gefixeerd en is opgehaald en naar ons labo vervoerd door onze chauffeur. Na identificatie van de patient krijgt het prelevement een uniek nummer en een barcode.

 

De kleine biopten worden onmiddelijk in een cassette gelegd en verder gefixeerd.

 

Een operatiestuk wordt dezelfde dag nauwkeurig gedissecteerd door een arts patholoog en multipele georiënteerde fragmenten worden gesneden en voorbereid.

 

Alle weefselstalen worden in cassettes ingebed en in een inbeddingsmachine geplaatst. Overnacht ligt het weefselspecimen in een reeks van alcohol baden van toenemende sterkte om uiteindelijk met paraffine gemengd te kunnen worden.

 

Zodra het weefsel gedehydrateerd is, wordt deze 3 tot 4 uur in zuivere gesmolten paraffine geplaatst. Dit resulteert in een staal dat op een microtoom gesneden kan worden in dunne coupes van 5 micrometer dikte door een laborant. Deze doorsneden worden op een glaasje gelegd en gekleurd met een trichroom kleuring: hematoxyline (blauw), eosine (rood) en saffraan (geel).

 

Een dekglaasje wordt op het preparaat gelegd om het definitief af te sluiten. Het preparaat kan dan onder de microscoop worden bestudeerd door de patholoog die gelijkertijd zijn verslag opmaakt en een diagnostisch besluit formuleert voor de adequate behandeling van uw patient.

 

Het verslag wordt u elektronisch op een beveiligde manier doorgestuurd (medibridge,…).

 

Voor dit hele proces is maar 24 uur nodig.

 

De gemaakte paraffine blokjes en de histologische preparaten worden geklasseerd en 30 jaar bewaard. Bijkomende kleuringen of analyses met moleculaire biologie zijn soms nodig voor een exacte diagnose of een adequate behandeling. Indien we deze tests niet zelf kunnen doen worden ze aan  andere laboratoria van hoog niveau toevertrouwd in onderaanbesteding. We geven u deze resultaten geïntegreerd met onze diagnose zo vlug mogelijk door.